Boala celiacă în cifre

1 din 100 persoane la nivel global au boală celiacă.

Din păcate, doar 20-25% dintre acestea sunt diagnosticate.

Date epidemiologice recente arată că prevalența este chiar mai mare în anumite populații, cum ar fi australienii sau scandinavii (prevalență de 1.99% într-un studiu finlandez). Creșterea este datorată atât îmbunătățirii ratei de detecție și a metodelor de diagnostic, dar există și o creștere reală a prevalenței pusă pe seama factorilor de mediu. Prevalența în creștere a bolii celiace (estimată la nivel global la 1.4%, potrivit unei metanalize recente) este asociată cu o creștere a prevalenței altor boli autoimune, inclusiv diabetul zaharat tip 1.

Chiar și la cei depistați corect, întârzierea diagnostică poate fi de până la 6-10 ani. Până la 1 din 4 celiaci fuseseră anterior diagnosticați cu sindrom de intestin iritabil.

Una din cele mai importante măsuri este identificarea corectă și testarea categoriilor de risc:

  • Familia – 1 din 10 rude ale unui celiac va dezvolta boala
  • Tirodita autoimună
  • Diabetul zaharat tip 1
  • Alte boli autoimune (sindrom Sjogren, lupus)
  • Sindrom Down

Odată stabilit diagnosticul, începe tratamentul – dieta fără gluten. Ratele de aderență la dietă variază foarte mult, de la 45 la 90%.

Până la 1 din 3 pacienți rămân simptomatici sub dietă și trebuie să se adreseze medicului pentru a vedea dacă nu răspund la dietă sau au și o altă cauză pentru simptomele lor.

Una dintre cele mai de temut complicații ale bolii celiace este limfomul. Între 1000 pacienți cu boală celiacă urmăriți timp de 10 ani, riscul de limfom este de 7 la 1000 – mai mare pentru pacienții cu atrofie vilozitară persistentă (10:1000) și scăzut (4:1000) pentru cei cu vindecarea mucoasei intestinale.

Referințe: Lebwohl B, Mucosal healing and risk for lymphoproliferative malignancy in celiac disease: a population-based cohort study. Ann Intern Med 2013; Muhammad H, Identifying and improving adherence to the gluten-free diet in people with coeliac disease, Proc Nutr Soc 2019; King AJ, Incidence of Celiac Disease Is Increasing Over Time: A Systematic Review and Meta-analysis, Am J Gastro 2020, Lohi S, Increasing prevalence of coeliac disease over time, APT 2007; Roberts SE, Systematic review and meta-analysis: the incidence and prevalence of paediatric coeliac disease across Europe, APT 2021; AOECS.org, Beyond Celiac Facts and Figures – Celiac disease Fast facts

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *