Ce faci după ce ai fost diagnosticat cu boală celiacă?

Primirea diagnosticului de boală celiacă poate constitui o veste dificilă pentru unii – care se gândesc la consecințele acestei intoleranțe pentru viața lor, sau chiar o ușurare – pentru cei care nu își găseau un diagnostic pentru simptomele lor și care acum au speranța unei rezolvări.

Iată o serie de 10 sfaturi de urmat pentru toți celiacii nou-diagnosticați:

  1. Nu începe dieta fără gluten înainte să finalizezi toate testele indicate de medicul tău sau înainte de a avea diagnosticul final formulat de medic.
  2. Discută cu medicul tău planul de urmărire după-diagnostic – când te vei simți mai bine, la ce simptome să fii atent, ce poți face dacă nu te simți bine, ce analize trebuie să faci și când trebuie să te prezinți la control.
  3. La orice consultație la medic anunță că ai boală celiacă, pentru că există o serie de asocieri cu alte patologii din diverse specialități.
  4. Anunță-ți familia – 1 din 10 rude de gradul 1 va dezvolta boală celiacă (de 10 ori mai frecvent ca în populația generală). Informează-i despre acest risc și încurajează-i să se adreseze unui medic pentru testare.
  5. Informează-te despre gătitul fără gluten – caută cărți pe acest subiect, resurse sau comunități online sau chiar ia un curs de gătit. Discută cu membrii familiei despre alimentația fără gluten în bucătăria voastră.
  6. Află cum verifici siguranța alimentelor fără gluten – citește despre etichetarea produselor, standardul gluten-free și simbolul spicului tăiat. Verifică dacă la magazinul la care faci în mod obișnuit cumpărăturile există o gamă largă de produse fără gluten, și ce alte alternative pentru cumpărături ai în zona ta.
  7. Verifică restaurantele fără gluten din orașul tău sau din destinațiile tale preferate de vacanță/concedii.
  8. Urmărește bloggeri sau comunități online și afiliază-te unei asociații dedicate persoanelor cu intoleranță la gluten.
  9. Când ai o activitate socială (ieșire în oraș, petrecere, vacanță) sau chiar și pentru rutina zilnică la serviciu, planifică-ți meniul fără gluten – discută cu gazda/bucătarul/compania aeriană sau fă-ți pachețel pe care să îl ai la tine.
  10. Participă la seminarii, workshopuri, cursuri și urmărește fluxurile de noutăți despre boala ta. Nu uita că nu ești singur – la fiecare 1 din 100 persoane din jurul tău există un alt celiac. Privește și partea bună – nu trebuie să iei medicamente cronic și poți avea o viață perfect normală. În plus, spre deosebire de alergia la grâu contaminarea nu îți pune viața în pericol – dacă se întâmplă izolat, te poți recupera.

Foto: themindfool.com, huffpost.com

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *