Manifestări cutanate în boala celiacă

O proporție semnificativă dintre pacienții cu boală celiacă nu au simptome digestive, ceea ce adesea îngreunează diagnosticul. Pe de altă parte, există o paletă amplă de manifestări extradigestive ale bolii, printre care și unele la nivelul pielii și mucoaselor. Dintre manifestările cutanate ale bolii celiace, dermatita herpetiformă este cea mai bine caracterizată.

Foto: msdmanuals.com

Dermatita herpetiformă (Duhring-Brocq) este echivalentul cutanat al bolii celiace și se caracterizează printr-o erupție cutanată similară cu cea din herpes (fără a fi cauzată însă de herpesvirus). Erupția sub formă de macule și vezicule este intens pruriginoasă și apare cu preponderență la nivelul suprafețelor de extensie (genunchi, coate), dar poate fi localizată și la nivelul altor regiuni ale corpului. Diagnosticul se stabilește prin biopsie cutanată. Toții pacienții cu dermatită herpetiformă trebuie evaluați pentru boala celiacă. Tratamentul constă în administrarea de dapsonă și dietă fără gluten.

Pe lângă dermatita herpetiformă, au fost raportate asocieri și cu urticarie, dermatită atopică, psoriazis, aftoză bucală, rozacee, alopecie areată.

Referințe: Rodrigo L, Cutaneous and Mucosal Manifestations Associated with Celiac Disease, Nutrients 2018

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *