Diagnostic de boală celiacă după COVID-19?

Etichetată inițial drept o viroză respiratorie, infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) a fost ulterior recunoscută ca o boală sistemică. Datorită unei densități mari a receptorilor ACE2 (poartă de pătrundere a virusului în organism) la nivelul enterocitelor, coronavirusul produce și leziuni ale mucoasei intestinului care antrenează afectarea permeabilității barierei intestinale.

O serie de date preliminare au arătat că infecția cu SARS-CoV-2 ar putea constitui un factor declanșator pentru boala celiacă, la pacienții cu predispoziție genetică. Unele studii au arătat o creștere a frecvenței bolii celiace și asocierii cu diabetul zaharat tip 1 la copii pe durata pandemiei COVID-19. Alți autori au considerat prezența simptomelor reziduale din cadrul sindromului long-COVID drept indicator al unei potențiale boli celiace demascate de infecția virală.

Referințe: Cakir M, New-onset celiac disease in children during COVID-19 pandemic. Acta Paediatrica 2022; Trovato CM, COVID-19 and celiac disease: A pathogenetic hypothesis for a celiac outbreak. Int J Clin Pract. 2021; Lamers MM, SARS-CoV-2 productively infects human gut enterocytes. Science 2020;

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *