Latiglutenaza, terapie adjuvantă pentru celiaci

În prezent, singurul tratament disponibil pentru pacienții cu boală celiacă este dieta fără gluten (DFG) pe durata întregii vieți. Dieta este însă una restrictivă, dificilă de menținut de mulți pacienți. Pentru celiaci, chiar și expuneri mici la gluten pot conduce la inflamație continuă la nivel intestinal, ceea ce poate crește riscul de complicații precum anemie, osteoporoză sau limfom intestinal.

Latiglutenaza (IMGX003, anterior ALV003) este una dintre terapiile non-nutriționale propuse ca adjuvant pentru pacienții cu boală celiacă. Ea acționează prin degradarea glutenului alimentar și atenuează impactul expunerii la gluten.  

Într-un studiu de fază 2 publicat în Gastroenterology, latiglutenaza s-a dovedit a proteja mucoasa intestinală și a atenua severitatea simptomelor la pacienții cu boală celiacă expuși la o provocare cu gluten (2g de gluten/zi, timp de 6 săptămâni). Cercetarea a randomizat 50 pacienți cu boală celiacă, dintre care 43 au finalizat studiul. Pacienții care au primit latiglutenază au avut o deteriorare mai redusă a raportului vilozități:cripte și o creștere atenuată a limfocitelor la nivelul epiteliului intestinal comparativ cu cei care au primit placebo, dovedind un efect protector al medicamentului asupra mucoasei intestinului subțire. Totodată, severitatea simptomelor a fost semnificativ mai redusă în grupul de pacienți tratați cu latiglutenază, comparativ cu cei care nu au primit medicația activă.    

Referințe: Latiglutenase Protects the Mucosa and Attenuates Symptom Severity in Patients With Celiac Disease Exposed to a Gluten Challenge, Gastroenterology, 2022

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *