Insuficiența pancreatică exocrină, frecventă în boala celiacă

Insuficiența pancreatică exocrină este frecventă în boala celiacă, ca urmare a perturbării secreției hormonale mediate enteric. Astfel, mucoasa intestinală atrofică la pacienții cu boală celiacă nu mai eliberează mediatorii fiziologici responsabili de declanșarea eliberării de suc pancreatic și apare o perturbare a reglării secreției pancreatice necesare digestiei.

O revizie sistematică și meta-analiză care a inclus 6 studii totalizând 446 pacienți cu boală celiacă, dintre care 144 erau nou-diagnosticați, a evidențiat o prevalență combinată a insuficienței pancreatice exocrine de 26,2%. Frecvențele individuale în studiile examinate au variat între 10,5 și 46,5%. La pacienții cu boală celiacă pe dietă fără gluten, prevalența insuficienței pancreatice a variat între 1,9% și 18,2%, fiind mai mare la cei cu simptome persistente în ciuda dietei, comparativ cu cei asimptomatici.

Rezultatele acestei cercetări susțin testarea pacienților cu boală celiacă pentru insuficiența pancreatică exocrină și recomandarea tratamentului de substituție enzimatică la cei cu deficit.

Referințe: Jiang C, et al. Exocrine Pancreatic Insufficiency Is Common in Celiac Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis. Dig Dis Sci 2023; DOI: 10.1007/s10620-023-07965-7

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *