Ce este boala celiacă?

Boala celiacă sau intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună cauzată de consumul de gluten, la persoane cu anumită predispoziție genetică și care se caracterizează prin afectarea intestinului subțire, cu distrugerea mucoasei intestinale și apariția malabsorbției.

La persoanele sănătoase, mucoasa intestinului subțire prezintă o serie de prelungiri în formă de deget dispuse în covor, care cresc suprafața și capacitatea de absorbție a nutrienților – aceste structuri se numesc vili intestinali. În boala celiacă, din cauza procesului autoimun declanșat de ingestia de gluten, se produce o distrucție a vililor cu scăderea marcată a absorbției intestinale și în consecință, cu apariția semnelor și simptomelor de malabsorbție – scădere în greutate (sau stagnarea creșterii la copii), diaree, meteorism abdominal (balonare).

Multă vreme recunoscută drept o boală a intestinului subțire, boala celiacă este acum privită ca o afecțiune sistemică, care afecteză și celelalte organe și sisteme. Astfel, există o pleiadă de manifestări extradigestive ale bolii, drept pentru care a fost denumită un cameleon clinic – osteopenie/osteoporoză, epilepsie, ataxie, infertilitate, pubertate întârziată, anemie cronică.

Uneori boala celiacă este o boală ascunsă, cu simptome atipice și dificil de încadrat, fapt care poate duce la întârzieri ale diagnosticului.

Mai jos puteți urmări un scurt video despre ce este boala celiacă, realizat în cadrul proiectului internațional FOCUS in CD

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *