COVID-19

Registrul internațional SECURE-CELIAC (Surveillance Epidemiology of Coronavirus Under Research Exclusion), care a inclus 123 cazuri confirmate COVID-19 la pacienți cu boală celiacă, a evidențiat o rată de spitalizare de 12% și rată de deces de 2.5%, date similare cu cele raportate pentru populația generală. Concluzia autorilor a fost că pacienții cu boală celiacă nu prezintă un risc crescut de spitalizare sau deces din cauza COVID-19.

Date similare au fost raportate și de alte echipe de cercetare.

În baza acestor date, SSCD (Society for the Study of Celiac Disease) a formulat recomandări generale de protecție și control al infecțiilor pentru pacienții cu boală celiacă, care sunt expuși riscului de infectare cu COVID-19 la fel ca toată lumea din comunitățile noastre. O mică proporție de pacienți cu boală celiacă refractară, care prezintă malnutriție severă și scădere în greutate, care iau medicamente imunosupresoare sau asociază alte boli grave, pot prezenta un risc crescut și trebuie să se consulte cu medicul lor.

Referințe: Uche-Anya E, An International Reporting Registry of Patients With Celiac Disease and COVID-19: Initial Results From SECURE-CELIAC, CGH 2021; SSCD Executive Council Statement, theceliacsociety.org; Schiepatti A, Prevalence, incidence and clinical features of SARS-CoV-2 infection in adult coeliac patients, EJGH 2021; Zhen J, The Risk of Contracting COVID-19 Is Not Increased in Patients With Celiac Disease, CGH 2021; Lionetti E, Prevalence of COVID-19 in Italian Children With Celiac Disease: A Cross-Sectional Study, CGH 2021;