Studii clinice

Sondajele de piață au arătat că persoanele care suferă de boală celiacă și-ar dori să existe un medicament, adjuvant dietei fără gluten, care să poată „neutraliza” contaminările accidentale cu gluten. Cercetătorii au in vizor mai multe potențiale astfel de tratamente, însă evaluarea eficienței lor presupune derularea de studii clinice care să includă persoane diagnosticate cu boală celiacă.

De ce să participi într-un studiu clinic?

  • Oportunitatea de a primi un medicament inovator, care are șanse să devină în viitor un standard pentru boala celiacă
  • Ai o opțiune suplimentară de control a bolii
  • Vei fi monitorizat mult mai atent pe durata studiului, atât de echipa medicală locală, cât și prin testele coordonate de echipa medicală centrală
  • Oportunitatea de a continua tratamentul printr-un program de extensie (open-label extension study), atunci când este disponibil
  • Ajuți întrega comunitate de celiaci prin dezvoltarea și validarea unui tratament non-nutrițional pentru boala celiacă

Mai jos găsești o listă cu studiile clinice adresate celiacilor. Recrutarea pentru aceste studii este uneori restricționată pentru anumite țări. Actualizăm periodic această listă pentru tine, precum și rezultatele studiilor deja finalizate.

VIRTUAL CELIAC SYMPTOMS STUDY

Acest studiu de tip chestionar se desfășoară online și include adulți și adolescenți peste 12 ani diagnosticați cu boală celiacă de cel puțin 1 an, pe dietă fără gluten de minim 6 luni. Participanții eligibili vor completa chestionare zilnice despre simptomele și viața lor cu boala celiacă timp de 3 luni, totul dintr-o aplicație online!

Detalii pe virtualstudy.celiac.org

LILY CELIAC DISEASE CLINICAL STUDY

Studiul se adresează pacienților cu boală celiacă 18-65 ani, pe dietă fără gluten de cel puțin 12 luni, cu genotip HLA-DQ2.5, și evaluează medicamentul investigațional DONQ52.

ClinicalTrials.gov Identifier: NCT05425446

Detalii pe www.celiacdiseasestudy.com

PROACTIVE CELIAC STUDY

Studiul se adresează pacienților cu vârsta cuprinsă între 18-70 ani, cu diagnostic de boală celiacă confirmat bioptic, care sunt pe dietă fără gluten de cel puțin 12 luni și care sunt în continuare simptomatici. Nu implică provocare la gluten. Evaluează eficiența PRV-015 (cunoscut și ca AMG 714, un anticorp monoclonal anti-IL-15) în reducerea simptomelor și inflamației intestinale cauzate de expunerea accidentală la gluten.

Detalii pe proactiveceliac.com

SOLUTIONS FOR CELIAC

Studiul pornește de la premisa că până la 50% dintre celiaci sunt contaminați zilnic cu gluten, și urmărește eficacitatea latiglutenazei în reducerea simptomelor la pacienții seropozitivi în timpul dietei fără gluten. Într-un studiu anterior, pacienții care au luat latiglutenază de 3 ori pe zi în timpul meselor au prezentat o îmbunătățire cu 58%, respectiv 44% a durerii abdominale și, respectiv, balonării.

Detalii pe solutionsforceliac.com