Boala celiacă non-responsivă

Boala celiacă non-responsivă se referă la situația în care pacientul diagnosticat corect cu boala celiacă are simptome persistente, în ciuda dietei fără gluten.

Se estimează că până la 1 din 3 celiaci încă au simptome digestive, chiar dacă au urmat dieta fără gluten timp de cel puțin 12 luni.

Prima etapă într-o astfel de situație este verificarea potențialelor contaminări în dietă, care ar putea fi responsabile de continuarea procesului autoimun în mucoasa intestinală, urmare a contactului cu gluten.

Dacă nu dieta este problema, trebuie căutate alte cauze care pot contribui la simptomatologia gastrointestinală și care pot constitui de fapt o altă boală, asociată bolii celiace:

  • Intoleranță la lactoză/fructoză
  • Intoleranță la compușii de tip FODMAP (oligozaharide fermentescibile, dizaharide, monozaharide și polioli)
  • Suprapopulare bacteriană a intestinului subțire
  • Insuficiență pancreatică exocrină
  • Colită microscopică
  • Sindrom de intestin iritabil
  • Boli inflamatorii intestinale
  • Alte cauze de atrofie vilozitară (Giardiaza, imunodeficiențe, boală Whipple, enteropatie autoimună, enteropatie medicamentoasă – ex. olmesartan)
  • Disfuncție tiroidiană

Dacă și toate aceste diagnostice alternative au fost excluse, trebuie efectuată evaluare pentru boala celiacă refractară, o situație rară, care afectează doar 1-2% din celiaci.

Referințe: Following a gluten-free diet but still having symptoms, National Celiac Association; An update on coeliac disease from the NHS England National Centre for Refractory Coeliac Disease, Clinical Medicine Journal

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *