Boala celiacă non-responsivă se referă la situația în care pacientul diagnosticat corect cu boala celiacă are simptome persistente, în ciuda dietei fără gluten.
Se estimează că până la 1 din 3 celiaci încă au simptome digestive, chiar dacă au urmat dieta fără gluten timp de cel puțin 12 luni.
Prima etapă într-o astfel de situație este verificarea potențialelor contaminări în dietă, care ar putea fi responsabile de continuarea procesului autoimun în mucoasa intestinală, urmare a contactului cu gluten.
Dacă nu dieta este problema, trebuie căutate alte cauze care pot contribui la simptomatologia gastrointestinală și care pot constitui de fapt o altă boală, asociată bolii celiace:
- Intoleranță la lactoză/fructoză
- Intoleranță la compușii de tip FODMAP (oligozaharide fermentescibile, dizaharide, monozaharide și polioli)
- Suprapopulare bacteriană a intestinului subțire
- Insuficiență pancreatică exocrină
- Colită microscopică
- Sindrom de intestin iritabil
- Boli inflamatorii intestinale
- Alte cauze de atrofie vilozitară (Giardiaza, imunodeficiențe, boală Whipple, enteropatie autoimună, enteropatie medicamentoasă – ex. olmesartan)
- Disfuncție tiroidiană
Dacă și toate aceste diagnostice alternative au fost excluse, trebuie efectuată evaluare pentru boala celiacă refractară, o situație rară, care afectează doar 1-2% din celiaci.
Referințe: Following a gluten-free diet but still having symptoms, National Celiac Association; An update on coeliac disease from the NHS England National Centre for Refractory Coeliac Disease, Clinical Medicine Journal