Riscul cardiovascular la pacienții cu boală celiacă

Complicațiile cele mai de temut ale bolii celiace sunt fără îndoială cele maligne, precum limfomul sau adenocarcinomul de intestin subțire. Cu toate acestea, există și alte riscuri care pot impacta semnificativ viața unui pacient cu boală celiacă, precum riscul de evenimente cardiovasculare.

Unele studii au arătat că boala celiacă este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, inclusiv boală cardiacă ischemică, infarct miocardic și accident vascular cerebral, însă parte din aceste cercetări sunt pe cohorte mici de pacienți sau folosind date din registre cu date limitate privind caracteristicile clinice și demografice ale pacienților.

În acest sens, un studiu amplu care a evaluat asocierea dintre boala celiacă și bolile cardiovasculare, analizând prospectiv datelor dintr-o biobancă din Marea Britanie, a fost publicat în BMJ. Cercetarea a inclus 469.095 adulți, dintre care 2.083 aveau boala celiacă.

Rezultatele au arătat că desi persoanele cu boală celiacă au un profil cardiovascular mai sănătos, constând într-o prevalență mai mică a factorilor tradiționali de risc precum tensiunea arterială sistolică, colesterolul total sau indicele de masă corporală, celiacii au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât persoanele fără boală celiacă.

Astfel, scorurile de risc cardiovascular folosite în prezent ar putea să nu detecteze în mod adecvat acest risc excesiv de boli cardiovasculare la pacienții cu boală celiacă, iar clinicienii trebuie să promoveze măsuri de optimizare a sănătații cardiovasculare la această populație.

Referințe: Conroy M, Allen N, Lacey B, et al. Association between coeliac disease and cardiovascular disease: prospective analysis of UK Biobank data. BMJ Medicine 2023;2:e000371. doi: 10.1136/bmjmed-2022-000371

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *