Risc de cancer pancreatic la pacienții cu boală celiacă

Boala celiacă este recunoscută a fi asociată cu un risc crescut de limfom intestinal și adenocarcinom de intestin subțire, dar poate crește riscul și pentru alte tipuri de neoplazii.

Având în vedere că adenocarcinomul pancreatic este una dintre cele mai letale neoplazii și faptul că incidenta și mortalitatea prin cancer de pancreas sunt în creștere, cercetări recente au evaluat asocierea dintre boala celiacă și riscul de neoplasm pancreatic.

Un amplu studiu de cohortă publicat de echipa de la Columbia University a arătat că pacienții cu boală celiacă au un risc crescut de cancer, inclusiv cancer pancreatic. Riscul este crescut în particular în primul an după diagnostic și la cei diagnosticați cu boală celiacă după vârsta de 60 ani. Un alt grup de cercetători de la West Virginia University School of Medicine a evidențiat că riscul de cancer pancreatic este crescut comparativ cu non-celiaci și persistă chiar și după primul an după diagnostic. O revizie sistematică consideră rezultatele asocierii boală celiacă – cancer pancreatic cu rezervă, având în vedere numărul redus de pacienți cu neoplasm de pancreas în loturile studiate precum și faptul ca studiile au inclus pacienți din registrele de spitalizare, ceea ce poate presupune celiaci cu boală mai severă sau complicații – și este astfel posibil ca acest risc să nu reflecte corect întreaga comunitate de pacienți cu boala celiacă.

Referințe: Lebwohl B, Cancer Risk in 47,241 Individuals With Celiac Disease: A Nationwide Cohort Study, Clin Gastroenterol Hepatol 2022, DOI: 10.1016/j.cgh.2021.05.034; Krishnan A, Risk of pancreatic cancer in individuals with celiac disease in the United States: A population-based matched cohort study, World J Gastrointest Oncol 2023, DOI: 10.4251/wjgo.v15.i3.523; Gromny I, Pancreatic Cancer in Celiac Disease Patients-A Systematic Review and Meta-Analysis, IJERPH 2023, DOI: 10.3390/ijerph20021565;

About the author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *